Pénztárgépek – Az OKSZ szerint 150-200 ezer forint lehet az online pénztárgépek ára

Budapest, 2013. július 12., péntek (MTI) – Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint 150-200 ezer forint lehet az online adatkapcsolatra képes, hagyományos típusú pénztárgépek ára.

 

 Ezek közül három típust már engedélyezett július 11-én Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal, a napokban pedig további pénztárgépek engedélyezése várható – közölte a szövetség  pénteken az MTI-vel.

Az OKSZ álláspontja szerint az összes pénztárgép cseréjének és átalakításának időigénye hosszabb a rendelkezésre álló időnél. A gyártás felfuttatása és az üzembe helyezés több hónapig is eltarthat, miközben a rendelet szerint a hagyományos pénztárgépeknél augusztus végéig, a számítógép alapúaknál év végéig kell átállni az új rendszerre.

A kereskedelmi szövetség azt tanácsolja a pénztárgép cseréhez támogatásra jogosult vállalkozásoknak, hogy támogatás igényüket a legrövidebb időn belül nyújtsák be az adóhatósághoz, mert ezzel is igazolni tudják, hogy minden elvárhatót megtettek a pénztárgép cseréje érdekében. Így kisebb az esélye a büntetésnek, ha határidőre nem tudnak pénztárgépet venni – teszik hozzá.

Az OKSZ arra is felhívja a figyelmet: nem célszerű olyan ajánlatnak bedőlni, amikor nem engedélyezett, vagy nem is létező pénztárgépet kínálnak némi előleg ellenében. Hozzáfűzik, hogy ilyenkor persze igen kedvező a pénztárgép ára, csak éppen működni nem fog.

A pénztárgépet üzembe kell helyezni, amit az adóhatósághoz előzetesen be kell jelenteni. Az üzembe helyezési kódot a pénztárgép értékesítője rögzíti, a pénztárgép egyedi azonosítójával (AP számával) együtt a pénztárgépben. Ezt követően az adóügyi ellenőrző egység kapcsolatba lép az adóhatóság szerverével. Az adóhatóság szervere, ha a feltételeknek megfelel a pénztárgép,  válaszüzenetével üzembe helyezi a pénztárgépet. Ezek fizethetnek a vásárlók az új pénztárgépnél.

Az OKSZ arra is figyelmeztet, hogy a pénztárgépeket csak az adóhatóság által nyilvántartott szervizek és műszerészek javíthatják. Jelenleg 512 szerviz, alkalmazásukban pedig 1276 műszerész szerepel a NAV nyilvántartásában.

A pénztárgép minden műveletét rögzíti az adóügyi ellenőrző egység, nyugtát csak ezt követően nyomtat a pénztárgép. Az adóhatóság folyamatosan figyelemmel tudja kísérni egy-egy pénztárgép
működését, az online kapcsolaton keresztül.

A visszaélések visszaszorítása az OKSZ szerint az adóhatóság rámenősségétől függ. A pénztárgépek online bekötése nyomán többletbevételhez jut a költségvetés, ennek mértéke azonban az átállás gyorsaságától és az új ellenőrzési rend visszatartó erejétől függ – áll az Országos Kereskedelmi Szövetség közleményében.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?