Pénztárgépek – Varga: a kormány gyorsítaná a cserét

Budapest, 2013. július 17., szerda (MTI) – A kormány kész arra, hogy a pénztárgépek cseréjénél a gyártási és forgalmazási folyamatot felgyorsítsa, ezért tárgyalásokat kezdtek az érintettekkel – közölte a nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 

 Varga Mihály, miután a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) vezetőivel tárgyalt, elmondta: a piaci igények minél gyorsabb kielégítése érdekében a fejlesztési bankon keresztül kedvezményes állami hitelt biztosítanának az engedéllyel rendelkező pénztárgépek gyártáshoz. Azoktól, akik élnek ezzel a lehetőséggel, azt várják, hogy a lehető legkedvezőbb áron jelenjen meg a piacon a pénztárgép – tette hozzá.

Az MKIK vezetővel tárgyaltak arról, hogyan tudna a kamara bekapcsolódni a mintegy 200-250 ezer gép cseréjének támogatásába: a vállalkozókat egyebek mellett ajánlással segítenék a  pénztárgépek beszerzésénél.

Az NGM a múlt hét végén arról tájékoztatott, hogy addig három, az állami adóhatósággal online adatkapcsolatra képes gép kapta meg az engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési  Hivataltól.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány – mérlegelve az érdekképviseletek álláspontját – a kasszák cseréjére eredetileg megszabott határidőt meghosszabbította augusztus 31-éig, ezt követően azonban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrizni fogja a kereskedőknél a gépek cseréjét.

A miniszter felhívta az érintettek figyelmét arra, hogy lehetőség szerint minél előbb kezdjék meg a cserét, és törekedjenek a jogszabályi határidő betartására, mert a büntetést csak azok kerülhetik el ezt követően, akik igazolhatóan elindították a csere folyamatát, azaz megkapták az 50 ezer forintos támogatást, és megrendelték a pénztárgépet.

A NAV a gépenkénti 50 ezer forintos támogatási igényt soron kívül fogja teljesíteni, és adja ki az erről szóló igazolást – tette hozzá Varga Mihály.

Parragh László, az MKIK elnöke kiemelte: a pénztárgépek cseréje nagy lépés lesz az adózás történetében, mert hatékony adózási modell jön létre. A vállalkozók érdeke, hogy az átállás minél zökkenőmentesebben, a lehető legkisebb áron valósuljon meg, és a csalásokat megakadályozzák.

A kamara a zökkenőmentesség érdekében vállalta, hogy információt juttat el az érintettekhez a területi kamarai hálózaton és az internetes rendszerén keresztül. A költségek tekintetében pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy szabad verseny, szabad piac alakuljon ki, és ezáltal az árak csökkenjenek – hangsúlyozta Parragh László.

Az MKIK elnöke hangsúlyozta: a kamara ajánlást tesz a termék mellé, ez azt jelenti, hogy a honlapján bárki elérheti az ellenőrzött információ alapján közzétett ajánlott vállalkozások listáját – mondta a kamara elnöke.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta, hogy az árat a piac fogja kialakítani, de ha egyre több gyártó kapcsolódik be a gyártásba, az a remények szerint olcsóbb gépeket eredményez. Parragh László úgy vélte, hogy a pénztárgépek ára és a támogatás együttes alakulása révén a csere nem lesz elviselhetetlen teher a vállalkozásoknak.

A pénztárgépek cseréjével kapcsolatos költségvetési bevételre vonatkozóan Varga Mihály közölte: 2013-ban az átállástól 45-50 milliárd forint bevétel várható.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: a 7 engedélyre váró pénztárgép esetében lesz magyar gyártó is.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?