Pénztárgépek – OKSZ: késik az árharc a kereskedők 40 milliárdjáért

Budapest, 2013. július 26., péntek (MTI) – A hagyományos pénztárgépek cseréje összesen több mint 40 milliárd forintba kerülhet a kereskedőknek, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a következő időszakban engedélyt kapó pénztárgép-forgalmazók érdeke az, hogy árversennyel mérsékeljék a későbbi engedélyezés hátrányait.

 

Az OKSZ pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye emlékeztet: a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal eddig három pénztárgép forgalmazását engedélyezte.

A felmérések szerint mindhárom típus ára 170 ezer forint körüli lesz – írja az OKSZ. A szervezet szerint – 250 ezer hagyományos pénztárgép cseréjéből kiindulva – ez azt jelenti, hogy áfa nélkül összesen több mint 40 milliárd forinttal lehet számolni. Ehhez jön még a beüzemelés költsége, ami legalább 10-15 ezer forint lehet gépenként.

A szolgáltatók korábban arra számítottak, hogy az új pénztárgépek ára 130-150 ezer forint körül lesz. A legkisebb vállalkozások számára ez is megfizethetetlen összegnek számít – hívja fel a figyelmet a kereskedelmi szövetség. Hozzáteszi azt is: az 500 millió forint éves árbevétel alatti vállalkozások legfeljebb öt pénztárgép cseréjéhez gépenként 50 ezer forint támogatást kaphatnak.

Az engedélyezett pénztárgép-forgalmazók már gyűjtik a megrendeléseket. A visszaigazolásokból arra lehet következtetni, hogy a gyártás fokozatos felfutása augusztusban várható – közölte az OKSZ.

A szövetség szerint a pénztárgépek megrendelésével célszerű várni néhány hetet, hiába rendel ugyanis egy szolgáltató pénztárgépet, úgysem kapja meg rövid időn belül. A következő időszakban engedélyt kapó pénztárgép-forgalmazók érdeke viszont az, hogy árversennyel mérsékeljék a későbbi engedélyezés hátrányait – hangsúlyozza közleményében a szervezet.

Arra is felhívja viszont a figyelmet a szövetség, hogy a pénztárgép üzembe helyezéséhez szükséges azonosító, valamint a támogatás igénylését is mindenképpen célszerű mielőbb elindítani az adóhatóságnál.

Célszerű a jelenlegi árból alkudni, ami úgy a legkönnyebb, ha többen összeállnak és nagyobb számban rendelnek pénztárgépet – áll az OKSZ közleményében.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?