Pénztárgépek – NGM: eddig három gyártó pénztárgépe kapott engedélyt

 Budapest, 2013. július 12., péntek (MTI) – Már három, a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal online adatkapcsolatra képes pénztárgép kapta meg az engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól, így megkezdődhet a gépek gyártása és forgalmazása – közölte Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára pénteken az MTI-vel.

 

A módosított határidő szerint június 30-a helyett augusztus 31-ig kell lecserélni az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépeket.

Elsőként a Laurel Számítástechnikai Kft., a Micra-Metripond Kft. és a Montel Informatika Kft. egy-egy típusú pénztárgépének van forgalmazási engedélye, további hét kérelem még az  engedélyezési hivatalnál van – mondta el Pankucsi Zoltán.

Az NGM arra számít, hogy összesen körülbelül 200 ezer pénztárgépet cserélnek majd le. A helyettes államtitkár közölte: reális esély van arra, hogy augusztus 31-ig az érintettek át tudnak
állni az online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre, tehát megérte az átállási határidő meghosszabbítása.

Pankucsi Zoltán hangsúlyozta azt is: az adóhatóság nem fog szankcionálni augusztus 31-e után, ha a kereskedők, vendéglátósok, szolgáltatók igazolni tudják, hogy érvényes megrendelésük van új
pénztárgépre, és a gyártó a szállítást vissza is igazolta, de önhibájukon kívül mégis kicsúsztak a határidőből.

Az ellenőrzéseket azonban megkezdi a NAV szeptember 1-jétől, és elfogadható igazolás híján büntet is, érdemes tehát minél hamarabb megrendelni a szükséges gépeket – hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár.

A gyártás még nem indult be, így egyelőre hivatalos információt nem kaptak arról, hogy a pénztárgépek mennyibe kerülnek majd, ez néhány héten belül derülhet ki – mondta Pankucsi Zoltán.

A cserére kötelezetteknek a NAV-nál be kell jelentkezniük, illetve be kell jelenteniük támogatási igényüket. A pénztárgép cseréhez az 500 millió forintnál kisebb árbevételű vállalkozások támogatást igényelhetnek, legfeljebb öt gép erejéig, pénztárgépenként 50 ezer forint összegben.

A kérelemre a NAV öt napon belül válaszol, ezzel lehetővé válik, hogy a pénztárgéphasználatra kötelezettek megrendeljék valamelyik engedélyezett gépet.

Amikor az eladók leszállítják a készüléket, az 50 ezer forintos támogatással csökkentett árat kell kifizetni, a támogatási összeget a pénztárgépek forgalmazóinak kell a NAV-tól igényelni. Ez is
egyszerűsíti a cserére kötelezettek számára az átállást – fejtette ki a helyettes államtitkár.

Az elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépeket változatlanul december 31-ig lehet működtetni, esetükben az átállás határideje nem változott.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?