Pénztárgépek – NGM: beigazolódtak az árversennyel kapcsolatos remények

Budapest, 2013. augusztus 14., szerda (MTI) – A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint beigazolódtak a tárca reményei a pénztárgépeket érintő árverseny élesedésével kapcsolatban, közleményük szerint az engedélyezett gépek bővülésének hatása már most látszik a forgalmazók árképzésén.

 

A múlt héten újabb, online adatkapcsolatra képes pénztárgép jelent meg a piacon, így a pénztárgépcserére kötelezettek már négy engedélyezett típus közül válogathatnak – írja közleményében a szaktárca.

Jelenleg az Alt Cash Kft. engedélyezett pénztárgépét nettó 138 ezer forintért kínálja a piacon, aminek köszönhetően a lengyel Novitus gyártó is engedett az átadási árból, így a  Laurel Számítástechnikai Kft., a Micra-Metripond Kft. és a Montel Informatika Kft. által forgalmazott pénztárgépek ára ugyancsak nettó 140 ezer forint körül alakul.

A minisztérium további árcsökkenéssel számol. Az NGM szerint várható, hogy a közeljövőben 100-120 ezer forint körüli áron is megjelennek majd pénztárgépek a piacon.

Az értékesítési árat tovább csökkenti, hogy a kormány a “kisboltosok” átállását gépenként 50 ezer forinttal támogatja, az 500 millió forint éves árbevétel alatti vállalkozások esetében 5 pénztárgép cseréje azonnali támogatásban részesül – emlékeztet a tárca.

A minisztérium felhívja a pénztárgépcserére kötelezettek figyelmét arra, hogy online adatszolgáltatásra csak az a pénztárgép alkalmas, amelyet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) engedélyezett. Jelenleg a felsorolt négy forgalmazó termékei közül lehet válogatni, azonban az engedélyezett típusokat az MKEH a honlapján (mkeh.gov.hu) folyamatosan közzéteszi.

Tekintettel a számos visszaélési esetre, a tárca kéri a pénztárgépcserével érintett vállalkozásokat, hogy a megrendelést és előlegfizetést megelőzően, saját érdekükben győződjenek meg arról, hogy az értékesítő által ajánlott pénztárgépet az MKEH valóban engedélyezte.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerdai közleményében azt javasolta a jogosultaknak, hogy a támogatás igényléséhez szükséges egyedi kód beszerzését mielőbb indítsák el az adóhatóságnál, a pénztárgép üzembe helyezéséhez szükséges azonosító igénylésével együtt. Rendeléskor az ár mellett meg kell vizsgálni a pénztárgép teljesítményét is, mert például egy élelmiszerüzletben sokkal több nyugtát kell adni, mint egy cipőboltban – figyelmeztetett a szervezet.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?