Pénztárgépek – OKSZ: esett az online pénztárgépek ára, kevesebbe kerül az átállás

 Budapest, 2013. augusztus 14., szerda (MTI) – Esett az online pénztárgépek ára az elmúlt napokban az elegendő számú megrendelésnek köszönhetően, az árcsökkenést követően egy pénztárgép ára 140 ezer forint körül van, így az átállás is kevesebbe kerül a kereskedőknek – írja az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerdai közleményében.

 

Tájékoztatásuk szerint a lengyel Novitus gyártó engedett az átadási árból, és a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal engedélyezett egy újabb típust is: mindkét típus ára 140 ezer forint körül alakul. Várható további típusok engedélyezése is, a szövetség szerint számolni lehet azzal, hogy 110-120 ezer forint körüli áron is megjelennek majd pénztárgépek a piacon. Korábban még 170 ezer forintos gépenkénti árral számoltak.

Emlékeztetnek arra, hogy a kereskedőknek augusztus végéig kell a hagyományos pénztárgépeket lecserélniük online kapcsolatra alkalmas kasszára.

Az OKSZ közleményében jelezte: a KSH adatai alapján a hagyományos pénztárgépek száma nagyjából 250 ezer, ezeket cserélni kell, a számítógép alapú pénztárgépeket pedig át kell alakítani. Ez utóbbiaknál az új adóügyi ellenőrző egység beépítésének a határideje év vége.

Felmérések szerint a hagyományos pénztárgépek ára 120-140 ezer forint körül fog mozogni, így a 250 ezer hagyományos pénztárgép beszerzéséből kiindulva a korábbi 40 milliárdnál kevesebb, 30-35 milliárd forint beszerzési költséggel lehet számolni. A beüzemelés költsége gépenként további 10 ezer forint körül lehet, és az üzemeltetés is további kiadásokat jelent, itt az online kapcsolat költségét, és a kötelező szervizt említik.

Az OKSZ közleményében emlékeztet arra, hogy az 500 millió forint éves árbevétel alatti vállalkozások legfeljebb 5 pénztárgép cseréje után 50 ezer forint támogatásban részesülhetnek gépenként. A támogatást a forgalmazó köteles levonni az értékesítési árból, később visszakapja a költségvetésből. Támogatási kérelem december 15-ig nyújtható be az adóhatósághoz, de a jelenleg megszabott türelmi határidő augusztus vége, a támogatást az adóhatóság jóváhagyása nélkül nem lehet a vásárláskor igénybe venni – közölték.

Az OKSZ továbbra is azt javasolja az arra jogosultaknak, hogy a támogatás igényléséhez szükséges egyedi kód beszerzését mielőbb indítsák el az adóhatóságnál, a pénztárgép üzembe helyezéséhez szükséges azonosító igénylésével együtt. A támogatásra jogosultak esetében az igénylési kód egyidejűleg üzembehelyezési kód is.

Rendeléskor az ár mellett meg kell vizsgálni a pénztárgép teljesítményét is: egy élelmiszerüzletben sokkal több nyugtát kell adni, mint egy cipőboltban. Az engedélyezett gépek szűk választéka nem a cserére kötelezett kereskedők hibája – húzza alá a kereskedelmi szövetség.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?