Pénztárgépek – NGM: a szállodák számára is van már online pénztárgép

Budapest, 2014. február 14., péntek (MTI) – A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) információi szerint a szállodaiparban nincs fennakadás az online pénztárgépek kifejlesztésében, hiszen már több olyan engedélyezett pénztárgéptípus is van, amely a szállodai alkalmazásokat kezeli – közölte a szaktárca pénteken az MTI-vel.

 

A Világgazdaság írt arról pénteki cikkében, hogy a szállodaipar szereplői kizártnak tartják, hogy február 28-tól megfeleljenek annak az NGM-rendeletnek, amely szerint a kibocsátott számlákat hetente elektronikus úton meg kell küldeni az adóhatóságnak. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) szerint a részletes számlák hetenkénti továbbítása adatvédelmi problémákat is felvethet, a szobaszámlán ugyanis a fogyasztási szokások mellett akár telefonköltségek és egészségügyi adatok is szerepelhetnek.

A szaktárca közleményében hangsúlyozza: a rendeletben előírt követelményeknek minden más ágazat meg tudott felelni. A kereskedelmi és az ásványolajipar ágazat, a gyógyszerészeti szakma, illetve az éttermet üzemeltetők hamarosan teljes egészében áttérnek az online pénztárgépekre, az üzembe helyezett új berendezések száma folyamatosan emelkedik náluk.

A minisztérium kéri a szállodaipar szereplőit, hogy a többi piaci szereplőhöz hasonlóan kezdjék meg a mielőbbi átállást az online pénztárgépekre, különös tekintettel az átállási határidőkre – írja a tárca.

Hozzátették, mivel a pénztárgéprendelet a szállodai berendezéseket nem nevesíti speciális pénztárgépként, számos panzióban jelenleg online kiskasszával tesznek eleget nyugtaadási kötelezettségüknek.

A szállodaipar szereplőinek arra is lehetőségük van, hogy online pénztárgép használata helyett – a számlázáshoz kapcsolódó szigorúbb jogszabályi előírások betartása mellett – áttérjenek a számlázó programok használatára. Amennyiben így döntenek, a számlázási szándékot előzetesen be kell jelenteniük az adóhatóságnak, majd hetente adatot kell szolgáltatniuk a kibocsátott  zámlák tartalmáról.

A közlemény kitér arra is, hogy az adatszolgáltatás semmilyen személyes adatot nem érint, ezért a szállodavendégek továbbra is biztonságban érezhetik magukat. A szállodák az adatszolgáltatás alól mentesülnek, ha áttérnek az online pénztárgép használatára.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?