Pénztárgépek – NGM: hétfőig lehet a NAV-nál bejelentkezni a visszavont engedélyű pénztárgépet rendelőknek

 Budapest, 2014. február 13., csütörtök (MTI) – A visszavont pénztárgépeket megrendelt vállalkozók csak február 17-ig, hétfőig jelezhetik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján, hogy visszakérik az igazoltan megfizetett előleget, foglalót vagy vételárat – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

 

Az a vállalkozó, aki legkésőbb jövő hét hétfőn nem engedményezi követelését az államra, később már nem élhet ezzel a lehetőséggel, mert a határidő jogvesztő – hívja fel a figyelmet a minisztérium.

Az új megrendeléssel együtt vagy a megrendelés leadását követően az érintetteknek nyilatkozniuk kell az EBEV felületen arról, hogy milyen összegű támogatásra tartanak igényt. A papíralapú dokumentumokat, szerződéseket, számlákat 15 napon belül az adóhatósághoz kell eljuttatni, amelyek alapján a NAV egyedileg, határozattal bírálja el a kérelmeket.

Az igényelhető támogatás mértéke főszabály szerint a visszavont forgalmazási engedélyű pénztárgépre kifizetett előleg, foglaló mértéke. Külön szabályok alapján nagyobb támogatást vehetnek igénybe azok, akik esetleg már a teljes vételárat megfizették, vagy be is üzemelték a betiltott gépeket.

A NAV honlapján elérhető egy gyakorlati útmutató, amely lépésről lépésre bemutatja, hogy a vállalkozóknak mit kell tenniük.(http://www.nav.gov.hu/nav/onlinepenztargepek/uzemeltetokcikkek/visszavontforgalmazasienhedelyupenztargep.html)

A tárca közleménye arra is kitér, hogy a nemzetközi tapasztalatok, és az a tény, hogy tavasz óta egyes gazdasági ágazatokban látványosan megugrott a legális forgalom, egyértelműen bizonyítják, hogy az online átállásra szüksége van a költségvetésnek és az ország jelentős többségét kitevő tisztességes adózóknak is. A közlemény szerint már több mint 40 ezer online kassza üzemel.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal január 23-án visszavonta az Alt Cash Kft. által forgalmazott SAM4S NR-300 ONLINE, és a Japán Cash Company Kft. SE NR-300 ONLINE elnevezésű pénztárgépének engedélyét. Az indoklás az volt, hogy mindkét pénztárgép adóelkerülésre ad lehetőséget az adóügyi ellenőrző egység (AEE) funkcionális és biztonsági hiányosságai miatt. Az érintett kasszákat mintegy 80 ezer vállalkozó rendelte meg.

A kormány időközben úgy döntött, hogy a két érintett forgalmazó károsultjai rendelhetnek másik gépet úgy, hogy állami támogatás formájában megkaphatják az igazoltan megfizetett előleget, foglalót, ha új gépet rendelnek a NAV honlapján, a kormány pedig jogi úton fellép a cégekkel szemben.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?