Újabb módosítások a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslathoz – pénztárgép

  Budapest, 2012. december 14., péntek (MTI) – Az állami szférában dolgozók – közszolgálati jogviszonyban állók, bírák, ügyészek, vagy fegyveres szervezet tagjai – a jövő év közepétől nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést is egyidejűleg, egyebek mellett ezt is tartalmazza az Országgyűlés Költségvetési bizottsága által jegyzett módosító csomag, amelyet a jövő évi költségvetés megalapozásával összefüggő törvényjavaslathoz nyújtottak be, és pénteken került fel az Országgyűlés honlapjára.    A dupla ellátás tényét jövő év április 30-ig kell bejelenteni a nyugdíjfolyósító szervnek, és július 1-jétől már nem jár a nyugdíj annak, aki a nyugdíj mellett dolgozik. Az öregségi nyugdíj szünetelése alatt az illető továbbra is nyugdíjasnak minősül, és ha megszűnik a normál jogviszonya, akkor ezt igazolnia kell, és akkor újra kapja a nyugdíját.

 

Az 5 ezer fő feletti lakosságszámú települések adósságát az állam a jövő év első felében részben – 40-70 százalékig – átvállalja. A további eladósodás megelőzésére – a költségvetési bizottság módosító indítványa szerint – az önkormányzatok az első negyedévben nem vehetnek fel hitelt. Kivétel a likviditási-, az adósságmegújító-, a támogatást megelőlegező- és a reorganizációs hitel.

Az államháztartási törvény kiegészül azzal a szabállyal, hogy az állam a Magyarország területén székhellyel rendelkező bankban – a piaci magánbefektető elv alapján – az alaptőke felemelésével, a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított előirányzat terhére, tulajdonosi részesedést szerezhet.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. – az országos közutak építtetője – lehetőséget kap arra, hogy egyes önkormányzati beruházások esetében is eljárjon építtetőként.

Az adózás rendjéről szóló törvény módosítása kimondja, hogy az online kapcsolatra képes pénztárgép vásárlásához állami támogatás jár, de a részleteket a tervezet külön jogszabályra bízza.

A kisvállalati adóra minden év december 1. és 20. között lehet bejelentkezni. Aki elmulasztja ezt az intervallumot, az nem igazolhatja a mulasztását utólag.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?