Egyenlegjavító program – Pénztárgépek – Az OKSZ főtitkára támogatja az online kapcsolatot a NAV-val

Budapest, 2012. október 5., péntek (MTI) – Helyes intézkedés, hogy a pénztárgépeket online összekötik a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, mert ez a feketegazdaság visszaszorítását célozza Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint.    Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken, a kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy az áfa bevételek 95 milliárd forintos növekedésével számol a kormány jövőre annak köszönhetően, hogy a pénztárgépek és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) között online kapcsolatot alakítanak ki a  kiskereskedelemben.

Vámos György az MTI érdeklődésére pénteken hangsúlyozta, hogy az adót fizető kereskedőket zavarja, hogy mások nem adóznak.

Kifejtette: jelenleg is van a pénztárgépekben egy “fekete doboz”, amely rögzíti az adóbevételt, viszont az online összeköttetés azt fogja eredményezni, hogy azonnal, már a vásárláskor bekerül az információ az adóhivatalba. Így a kereskedőnek óriási kockázatot jelent a bevétel letagadása, viszont továbbra is gondot jelent majd a feketézésnek az az ága, ahol nem adnak nyugtát, számlát – tette hozzá.

Vámos György kiemelte, hogy a számítások szerint Magyarországon 400 ezer pénztárgép van és nemcsak a kereskedőknél, hanem a szolgáltatók teljes körénél kötelező ennek használata.

Az OKSZ főtitkára rámutatott arra, hogy az online összeköttetés megteremtése pénzbe fog kerülni, valamint vannak olyan falusi kis boltok, ahol az internet összeköttetés nehéz. De hát ez az ára a
tisztulásnak – tette hozzá.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?