Vizsgálatot kér az online pénztárgépek ügyében a DK

Budapest, 2013. augusztus 2., péntek (MTI) – A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormány felosztotta az online pénztárgépek 40-50 milliárdos piacát a jelenlegi egyetlen gyártó, a három forgalmazó és a Pintér Sándor felügyelete alá tartozó informatikai cég között. Az ellenzéki párt ezért vizsgálatot kér a Gazdasági Versenyhivataltól (GVH), valamint a Közbeszerzési Hatóságtól.

 

 Ezt Varju László, a DK független országgyűlési képviselője közölte az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mint írta, szeptembertől bírság vár minden vállalkozóra, aki üzletébe nem rendeli meg az adóhatósághoz online beköthető pénztárgépet. Eddig egyetlen, Lengyelországban gyártott és három magyarországi társaság által forgalmazott gépre adtak ki engedélyt – ismerteti az ellenzéki politikus, hozzátéve: Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 13 oldalnyi követelményt tett közzé, melynek teljesítésére az engedélyezett gépnek hatvan napja van, míg más gépek már csak akkor kaphatnak ilyen engedélyt, ha teljesítik az új előírásokat.

A DK szerint így a 250 ezer üzlet nagy része ugyanazt a gépet lesz kénytelen megrendelni. Ezek darabját a gyártó 100 ezer forintért adja, hazai nettó ára viszont 170 ezer forint körül lesz – folytatja a politikus, megjegyezve: a 17 és fél milliárdos különbözeten a három forgalmazó, és az a cég osztozik, amely a központi egységet beleépíti. “Ez a Belügyminisztérium háttércége, tulajdonosa a Puskás Tivadar Közalapítvány, amelynek alapítói jogait Pintér Sándor gyakorolja” – húzza alá Varju László.

Az ellenzéki képviselő szerint a “Fidesz pénzcsinálói nem pihennek: a földmutyi, a trafikmutyi, a takarékszövetkezeti mutyi és a patikamutyi után körvonalazódni kezd a pénztárgép-mutyi is”.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?