Pénztárgépek – OKSZ: a szolgáltatók burkolt támogatása a rögzített ár

Budapest, 2013. december 30., hétfő (MTI) – A szolgáltatók burkolt támogatása az online adatkapcsolatért fizetendő hatósági ár, a nemzetgazdasági tárca által meghatározott ár torz és elfogadhatatlan helyzetet eredményez – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek hétfőn.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn közölte, hogy a hazai kisvállalkozók segítése érdekében a miniszter módosítja a pénztárgép támogatási rendeletet: a vállalkozók jövőre is igénybe vehetik a cseréhez biztosított gépenkénti 50 ezer forintos állami támogatást. A miniszter döntött a rögzített hatósági ár bevezetéséről is az adatkapcsolatban, amely a kiskasszás vállalkozások esetében gépenként nettó 1500 forintra csökkenti a havi díjat, a PC alapú kasszát üzemeltetők körében pedig nettó 2500 forintban állapítja meg a havi üzemeltetési költséget.

Vámos György az MTI-nek elmondta: egyetértenek a pénztárgépek cseréjéhez nyújtott támogatás igénylési határidejének meghosszabbításával, amelyet teljesen ésszerűnek tartanak. Megjegyezte, hogy a már többször megígért határidő-hosszabbítást az NGM ezzel valóban betartotta.

Véleménye szerint ugyanakkor az online adatkapcsolatra vonatkozó rögzített hatósági árral – amelyet túl magasnak tart – a pénztárgép cseréjére kötelezettek rosszabbul járnak, és ez torz és elfogadhatatlan helyzetet eredményez. A kiskasszás vállalkozások esetében a rögzített hatósági árnak a nettó 1500 forintos díjnál alacsonyabbnak kellett volna lennie az adatforgalmat alapul véve – mondta. Hozzátette: ezeknek a vállalkozóknak a havi 700-800 forintos ár lenne reális.

Információi szerint a PC alapú kasszát üzemeltetők pedig a nettó 2500 forintos árhoz képest jóval alacsonyabb, nagyjából ezer forint körüli díjat alkudtak ki maguknak a piacon a szolgáltatóknál. A hatósági lépés hátterében a főtitkár szerint az állhat, hogy rosszul mérték fel az online adatkapcsolati piacot.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?