Pénztárgépek – Megjelent a támogatás igénybevételét véghatáridőhöz kötő NGM-rendelet

Budapest, 2014. január 22., szerda (MTI) – Fő szabályként a január 31-ig történő beüzemelés mellett jár az 50 ezer forintos állami támogatás az online pénztárgépek vásárlásához, de azok a kereskedők, akik betartották a géprendelésre vonatkozó határidőket, igénybe vehetik a támogatást február 28-ig – az erről szóló rendelet szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.

 

Az online pénztárgépekre történő átállást segítő munkabizottság javaslatait figyelembe véve döntött a gazdasági tárca arról, hogy annak a vállalkozónak, aki igénybe venné az 50 ezer forintos állami támogatást a kasszacseréhez – fő szabály szerint – legkésőbb 2014. január 31-ig üzembe kell helyeznie a gépet. Bizonyos feltételekkel azonban további egy hónapon keresztül, február 28-ig igénybe lehet venni a támogatást – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel.

Ennek feltétele a kiskasszásoknál, hogy 2013. október 1-je előtt, a nagykasszásoknál, hogy 2014. január 1-je előtt leadták a megrendelésüket.

A NGM a határidőket a munkabizottság rendkívüli ülését követően határozta meg – emlékeztetett a tárca.

A minisztérium tájékoztatása szerint a NAV eddigi ellenőrzési tapasztalatai pozitívak, a vállalkozók döntő többsége megtette a megfelelő intézkedéseket az online pénztárgép megrendelése érdekében, jellemzően már az ellenőrzés megkezdése előtt, de legkésőbb a kapcsolatfelvételt követően haladéktalanul.

A revizorok csak elvétve találkoztak olyan szándékos mulasztással, amely miatt mulasztási bírságot kellett kiszabniuk – közölte a tárca.

Mind a vállalkozások, mind az érdekképviseleti szervek partnerek a feketegazdaság visszaszorítását célzó kormányzati intézkedések végrehajtásában. Az NGM bízik abban, hogy az intézkedés a cserére kötelezett vállalkozásokat arra sarkallja, hogy a megrendelt pénztárgépet mihamarabb átvegyék, és megtörténjen az átállás – áll a tájékoztatóban.

A rendelet csütörtöktől hatályos.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?