Pénztárgépek – A falusi szállásadókra vonatkozó előírás visszavonását kéri egy érdekképviselet

Budapest, 2015. augusztus 24., hétfő (MTI) – Nem támogatja a falusi szállásadók online pénztárgép kötelezettségét, és az erre vonatkozó előírás visszavonását kéri a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete (Kislépték Egyesület).

 

Az egyesület hétfői tájékoztatása szerint az online pénztárgép kötelező használata aránytalanul nagy teher számos idős szolgáltatónak, az 5000 lakos alatti kistelepüléseken, a tanyákon.

Többségében idényjelleggel tartanak nyitva, nem gyakorlott internet-használók, és sok helyen a hálózat is csak rossz minőségben érhető el – hívta fel a figyelmet az egyesület.

Az érdekképviselet hangsúlyozta azt is: ellenzi az online pénztárgép kötelezettség bevezetését a piacokon, vásárokban, háztól saját terméket a fogyasztónak értékesítő őstermelők, kistermelők, családi vállalkozások, kézművesek, civil szervezetek, szociális vállalkozások esetében.

A házi baracklekvárt árusítóknak például az online pénztárgép beszerzési költségeinek fedezetére legalább 667 üveg, és a működtetési költségekre még évente 70 üveg lekvárt kellene eladniuk. Ez életszerűtlen, ilyen körülmények között egy kistermelő vagy kézműves inkább befejezi a tevékenységét – idézi a közlemény Szabadkai Andreát, a Kislépték Egyesület elnökét.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter július 16-i budapesti sajtótájékoztatóján közölte, hogy nem terjeszti ki a kormány az online pénztárgépek használatát a szolgáltató szektorra.

Az MTI megkeresésére Szabadkai Andrea hétfőn azt mondta: július 8-án a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vállalkozásfejlesztési főosztálya munkacsoporti ülést tartott a pénztárgépekre vonatkozó, tervezett intézkedésekkel kapcsolatban, amelyre az egyesület is delegált képviselőt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentése óta semmilyen módon nem kaptak olyan tájékoztatást, hogy a tervezet már semmis, nem aktuális – hangsúlyozta az egyesület elnöke.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?