NAV: az adóellenőrök jelenléte 73 százalékkal növeli a legális forgalmat

Budapest, 2015. november 12., csütörtök (MTI) – Mintegy 73 százalékkal nőtt az egyik fővárosi piac legális forgalma azon a napon, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai a helyszínen tartózkodtak – közölte az adóhatóság csütörtökön az MTI-vel.

 

 A piac kereskedőit azért vizsgálták az adóellenőrök, mert korábban többüknél tapasztalták a bevétel eltitkolását – olvasható a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Kiemelték, a adóhivatal munkatársai 180 online pénztárgép adatait elemezve számolták ki a piac átlagos napi legális bevételét és összegezték a kibocsátott nyugták számát. Ezt követően a revizorok egy hónapvégi hétköznapon és egy hétvégi napon végeztek ellenőrzéseket a helyszínen.

Az ellenőrzés utáni online pénztárgépi adatok, mind a kibocsátott nyugtaszám, mind a beütött bevétel tekintetében jelentősen meghaladták a korábbi átlagot.

A kiállított nyugták száma hétköznap 45 százalékkal, hétvégén 73 százalékkal nőtt. A napi bevétel pedig mintegy 30 százalékkal – 4,5 millió forinttal -, illetve 49 százalékkal – 8,3 millió forinttal – emelkedett – olvasható a közleményben.

Az online pénztárgépektől érkező adatok elemzése rávilágít, hogy a revizorok helyszíni jelenléte ösztönzően hat a kereskedők jogkövetésére – összegezte némi iróniával a NAV.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?