Magyar Pénztárgép Szövetség: ésszerűbb lett az online pénztárgépek szabályozása

Budapest, 2016. március 31., csütörtök (MTI) – A Magyar Pénztárgép Szövetség szerint az online pénztárgépek új szabályozása enyhít a felesleges szigoron, ésszerűbb szabályokat ír elő a korábbinál. A szövetség szerint nagy segítséget jelent a felhasználóknak, hogy ezentúl át lehet íratni egy másik vállalkozás nevére az adóellenőrző egységeket.

 

Novák Zoltán, a Magyar Pénztárgép Szövetség elnöke a szervezet közleményében kifejti: a szakma azért kérte ezt a könnyítést a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM), mert az adóellenőrző egységek drágítják meg az online pénztárgépeket.

“Az AEE drága alkatrész. Ha valaki eddig bezárta az üzletét, 8 évig kellett volna őrizgetnie a pénztárgépét és az AEE-t, utána pedig ki kellett volna dobnia az amúgy hibátlan kasszát. Ezentúl viszont eladhatja a készüléket, és ez akár százezres veszteségtől is megkímélheti az ügyfeleket” – mutat rá Novák Zoltán.

Hozzáteszi, lényeges az is, hogy szigorodtak a szervizelés feltételei. A módosítás nyomán a pénztárgép-műszerészek csak a forgalmazók és AEE-gyártók tanúsítványa alapján kaphatnak szervizengedélyt. Az elnök szerint eddig gyakorlatilag bárki megkaphatta az engedélyt, sok volt a kontár vagy csaló a piacon, mostantól viszont benne lesz az igazolványban, hogy az illető jogosult-e a javításra, és hogy milyen pénztárgépekhez ért.

A Magyar Pénztárgép Szövetség tagjai üzenetértékűnek tartják, hogy például a plasztikai sebészeknek is kötelező lesz az online pénztárgép használata. Novák Zoltán szerint, ha egy havi néhány százezres forgalmú kisboltban kötelező az online kassza, időszerű volt bevonni a naponta akár több milliós bevételű magánpraxisokat is.

“Ez megnyithatja az utat más, szintén nagy bevételeket hozó szakmák bevonása előtt is, ahol – hasonlóan a plasztikai sebészetekhez – jellemző a nagy összegek zsebbe fizetése. Mindannyiunk érdeke, hogy ne legyenek kivételezett szakmák” – idézi az elnököt a közlemény.

Novák Zoltán ugyanakkor felhívja az újonnan bevont szakmák képviselőinek figyelmét arra, hogy ne kapkodják el a vásárlást, tájékozódjanak arról, hogy a kiválasztott kassza biztosan megfelel-e az igényeiknek, ugyanis például azoknak, akik kijárnak ügyfeleikhez, hordozható pénztárgépre van szükségük.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?