A horvát iparkamara többletterhektől tart, miután bekötik a pénztárgépeket az adóhivatalhoz – pénztárgépek

Zágráb, 2012. november 26., hétfő (MTI) – Aggódik az adóhivatalhoz bekötött pénztárgépek bevezetésével járó többletterhek miatt, és sokallja a szabálysértés esetén kiróható büntetéseket a horvát iparkamara (HOK) elnöke – közölte a Poslovni dnevnik horvát üzleti napilap internetes kiadásában hétfőn.    Dragutin Ranogajec a készpénzfizetésről szóló törvény bevezetésének elhalasztását kéri a pénzügyminisztériumtól és az adóhivataltól, mert szerinte túl magas a szabálysértőkre kiróható, akár 500 ezer horvát kunáig terjedő bírság. Úgy véli, hogy a parlament által a napokban megszavazott törvényt csak július elsejétől kellene alkalmazni – írta a napilap.

2013-tól kötelező az adóhivatalhoz interneten közvetlenül kapcsolódó pénztárgépek használata.

A törvényt közép- és nagyvállalkozók, illetve – mérettől függetlenül – minden, szállást és vendéglátást biztosító cég és adóköteles önálló tevékenységet folytató magánszemély köteles január 1-jétől alkalmazni. A kis- és nagykereskedelmi tevékenységet, valamint gépkocsijavítást folytató adóalanyok és a szabadfoglalkozásúak esetében április 1-je a határidő.

Az új pénztárgép, vagyis az adóhatósági tanúsítvánnyal rendelkező szoftver beszerzése nem kötelező a piacokon árusító őstermelőknek, a dohányt, napilapot, lottószelvényt árusító trafikoknak. Nem vonatkozik az új jogszabály a postákra, bankokra, biztosítókra, a személyszállításra és az autópályadíj-beszedésre sem, mert ezeket az adóhatóság más módon tudja ellenőrizni.

A kormány az adóhivatal által ellenőrzött kasszák bevezetésétől a szürkegazdaság visszaszorítását várja. Az adóbevallások alapján kimutatott jövedelmek sok esetben olyan alacsonyak, hogy abból nem lehet megélni: kávézóknál 95, élelmiszerkereskedéseknél 100, taxisoknál 85 horvát kuna naponta – közölte korábban a helyi média Slavko Linic pénzügyminiszterre hivatkozva.

http://www.poslovni.hr/poduzetnik/vodic-kroz-fiskalizaciju-222548

http://www.poslovni.hr/hrvatska/hok-trazi-odgodu-primjene-zakona-o-fiskalizaciji-vise-edukacije-manje-represije-222571

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?