Az online pénztárgépek rendszeréről tanácskozik Budapesten az OECD

Budapest, 2018. június 28., csütörtök (MTI) – Az online pénztárgépek rendszeréről tanácskozik Budapesten a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), hogy összegyűjtse erről a legjobb nemzetközi tapasztalatokat – közölte csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel.

Az online pénztárgépek rendszeréről tanácskozik Budapesten az OECD

A kép korábban készült. Forrás: en.kremlin.ru

 

A közlemény szerint az OECD online pénztárgép projektjének vezetője, az Orosz Szövetségi Adószolgálat azért kérte fel Magyarországot a találkozó megrendezésére, mert az országban már öt éve bevezetett online pénztárgép-rendszer jó példa a nemzeti költségvetések védelmét szolgáló intézkedésre. A csütörtökön kezdődött kétnapos tanácskozáson Magyarországot a NAV szakemberei képviselik, akik aktívan részt vesznek a szervezet Adóigazgatási Fórumában, annak 2002-es megalakulása óta.

Tamásné Czinege Csilla, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a tanácskozás megnyitóján elmondta, hogy a 300 ezer, Magyarországon működő online pénztárgép évente megközelítőleg 3,7 milliárd adatot továbbít, vagyis naponta átlagosan 10 milliót. Ez azonban csak egy a gazdaságfehérítés eszközei, valamint a NAV kockázatelemzésre alkalmazható adatvagyonának elemei közül – hangsúlyozta a NAV vezetőjének adószakmai ügyekért felelős szakmai helyettese.

Hozzátette: az árufuvarozást kontrolláló elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer), a hétvégén induló onlineszámla-rendszer és más információforrások is azt a célt szolgálják, hogy az adóhivatal a digitalizáció eszközrendszerét alkalmazva képes legyen a gazdasági események valós idejű nyomon követésére, a jogkövető adózók segítésére és a költségvetésnek kárt okozó ügyeskedők azonnali kiiktatására.

A tanácskozáson a 17 uniós tagállamon kívül további 11 ország képviselői és az Adóigazgatások Európai Szervezetének (IOTA) munkatársai is részt vesznek. Esettanulmányok bemutatására, kerekasztal-beszélgetésekre és szekcióülésekre is sor kerül azzal a céllal, hogy a résztvevők közösen mérjék fel az online pénztárgépek rendszerében rejlő lehetőségeket és kihívásokat.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?