Pénztárgépek – NGM: az adatforgalom hatósági ára alacsonyabb a piacinál

 Budapest, 2014. január 2., csütörtök (MTI) – Az online pénztárgépek adatforgalmára meghirdetett hatósági ár alacsonyabb a piacinál – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

 

A szaktárca közleménye szerint a december 30-án a Magyar Közlönyben kihirdetett adatszolgáltatási hatósági ár – havonta 1500 forint a kiskasszáknál és 2500 forint a PC gépeknél – alacsonyabb, mint a piacon kialakult ár, tehát összességében csökkennek a vállalkozók terhei. Annak ellenére alacsonyabb a hatósági ár, hogy itt nemcsak hagyományos adatátvitelről van szó. A mobilinternet csak egy eleme a komplex szolgáltatáscsomagnak, ezért félrevezető a hatósági árakat a megszokott mobilinternetes árakhoz hasonlítani – áll a közleményben.

A hatósági ár bevezetésével megszűnik a pénztárgép-üzemeltetők kiszolgáltatottsága a szolgáltatóknak, mert így mindenki fix díjat fizet – vagy 1500 vagy 2500 forintot – tették hozzá.

A jogszabály kifejezetten tiltja, hogy a szolgáltatók bármi másért díjat számítsanak fel. A díjak bármekkora adatforgalomra fedezetet nyújtanak, aminek azért van jelentősége, mert a rendszer indulásakor nyilvánvalóan sok szoftverfrissítésre, eseti adatszolgáltatásra kell számítani, azaz az új gépek első éve jelentősebb adatforgalommal jár, mint a későbbi működtetés – tájékoztatott az NGM.

A hatósági árat az NGM minden évben felülvizsgálja, és a tényleges működési tapasztalatok alapján módosíthatja – fejeződik be a tárca közleménye.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára hétfőn kijelentette, hogy a szolgáltatók burkolt támogatása az online adatkapcsolatért fizetendő hatósági ár, amely torz és elfogadhatatlan helyzetet eredményez.

Az OKSZ főtitkára szerint a hatósági ár túl nagy. A kiskasszás vállalkozások esetében a rögzített hatósági árnak a nettó 1500 forintos díjnál alacsonyabbnak kellett volna lennie az adatforgalmat alapul véve – mondta. Hozzátette: ezeknek a vállalkozóknak a havi 700-800 forintos ár lenne reális. Információi szerint a PC alapú kasszát üzemeltetők pedig a nettó 2500 forintos árhoz képest jóval alacsonyabb, nagyjából ezer forint körüli díjat alkudtak ki maguknak a piacon a szolgáltatóknál.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?