Pénztárgépek – NAV: folytatódik a pénztárgépek ellenőrzése

Budapest, 2013. december 23., hétfő (MTI) – A gazdálkodók döntő többsége megrendelte az online adatkapcsolatra képes pénztárgépet – derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több tízezer adózót érintő ellenőrzése, illetve adategyeztetése után. A NAV közleménye szerint a revizorok elenyésző számú mulasztási bírságot szabtak ki, sok esetben csak tájékoztatásra volt szükség, az üzembe helyezett új típusú pénztárgépek száma pedig már meghaladta a tízezret.

 

A NAV továbbra is kiemelten ellenőrzi az online kasszákra való átállást, és indokolt esetben a súlyos mulasztást elkövető gazdálkodó üzletét bezárja.

Az adóhivatal november utolsó napjai óta több ezer helyszíni ellenőrzést végzett, miután a megrendelt üzembe helyezési kódok és a forgalmazók adatainak összevetéséből kiszűrhetők voltak azok, akik a kód kiváltása után nem rendeltek online kasszát. Az esetek feltárásába a NAV pénzügyőrei is bekapcsolódtak.

Az ellenőrzések tapasztalatai szerint a közzétett információk, a korábban küldött értesítések és a megszokottnál jóval gyakoribb ügyfélszolgálati tájékoztatás után sokan pótolták a megfelelő pénztárgépre vonatkozó megrendelést. Az adatok egyeztetése után az is kiderült, hogy sok vállalkozó több kódot igényelt, mint ahány pénztárgépet valójában megrendelt.

A NAV közleménye szerint jellemzően a vállalkozás vagy az adott tevékenység szüneteltetése, illetve befejezése volt a magyarázat azokban az esetekben, amikor a mai napig nem született pénztárgép-megrendelés. E gazdálkodókat januárban ismét ellenőrzik.

A szezonálisan működő cégek egy része a nyitásra időzítette a pénztárgép, vagy az adóügyi ellenőrzési egység (AEE) megrendelését, illetve üzembe helyezését. Így az átállást megkönnyítő támogatástól ugyan elesnek, de mivel tavaszig nem nyitnak ki, nem követnek el szabálytalanságot.

Az elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépet használók közül a megrendelt új gépek legyártása, az egyedi szoftverfejlesztések, az adóügyi ellenőrző egységeket érintő beszerzési nehézségek miatt várhatóan több társaság csak a jövő év első hónapjaiban tudja üzembe helyezni a megfelelő gépeket.

A NAV ezekben az esetekben valamennyi körülmény értékelése alapján dönt a szankció alkalmazásáról, mértékéről, illetve – ha az adóalany minden tőle elvárhatót megtett kötelezettsége határidőben történő teljesítése érdekében – annak mellőzéséről.

Az ellenőrzések tapasztalatai szerint azok az adózók, akik online adatkapcsolatra képes pénztárgép használata mellett végezhető tevékenységüket a jövőben is folytatják, az átállással kapcsolatos jogszabályi kötelezettségüknek – néhány kivétellel – eleget tettek, a NAV adóellenőrei és pénzügyőrei a legritkább esetekben találkoztak szándékos és súlyos mulasztással, éppen ezért csak elvétve kellett bírságot kiszabniuk – közölte az adóhatóság.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?