Pénztárgépek – Megérkezett az Alt Cash első szállítmánya

Budapest, 2013. október 8., kedd (MTI) – Megérkezett az Alt Cash forgalmazó első, 6 konténernyi, online kapcsolatra alkalmas közel 8000 pénztárgépe Magyarországra, a következő néhány hétben heti rendszerességgel érkeznek Dél-Koreából pénztárgépek több ezres mennyiségben – közölte a forgalmazó az MTI-vel kedden.

 

A készülékek gyártási folyamata az adóügyi ellenőrző egység, az AEE beépítésével zárul Magyarországon, majd ezt követően kezdődik a nagy tömegű tesztelés.

A forgalmazó időrendi sorrendben fogja kiszolgálni megrendelőit, elsőként, legkésőbb november 30-ig annak a 10 000 felhasználónak adják át a pénztárgépet, akik az NGM-mel kötött szerződésük alapján nettó 100 000 forintos áron rendelték meg a SAM4S NR-270-es modellt.

A NAV tájékoztatása szerint 60-70 ezer megrendelés “lóg a levegőben” vagy azért, mert a kereskedők nem adták le a viszonteladóknak, vagy azért, mert a viszonteladók ugyan begyűjtötték és vissza is igazolták a kereskedőknek a megrendelést, de nem adták tovább a forgalmazóknak, vagyis nincs mögötte szállítói rendelés. Amennyiben a forgalmazók nem kapnak érvényes megrendelést viszonteladóiktól, nem indul meg a gyártás, és az alkatrész-szállítási határidőket figyelembe véve ez akár 3 hónapos csúszást okoz a gépek leszállításában – írja az Alt Cash.

A NAV korábban azt közölte az MTI-vel, hogy az adóhatóság – olyan jogcímen, hogy a nyugtaadási kötelezettséget nem online pénztárgéppel teljesítették – október 1-jét követően nem alkalmaz szankciót, ha az adóalany szeptember 3-ig a NAV-tól üzembe helyezési kódot kért, és 2013. október 1-jét megelőzően megkötött, új típusú, online kapcsolatra képes pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződéssel vagy a pénztárgép-forgalmazó által visszaigazolt megrendeléssel rendelkezik.

Az elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépet legkésőbb az új típusú, online kapcsolatra képes pénztárgép üzembe helyezéséig lehet üzemeltetni.

Az adóhatóság a feltételek teljesítésének igazolására olyan szerződést, illetve visszaigazolt megrendelést fogad el, amelyben az online pénztárgép leszállítására (illetve beüzemelésére) vonatkozó teljesítési határidő meghatározott. Az adóhatóság a szerződésben, illetve a visszaigazolt megrendelésben meghatározott időpontig tekinti igazoltnak azokat a feltételeket, amelyek mellett a jogszabály alapján üzemeltethető a hagyományos, elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgép – figyelmeztet a NAV.

Az adóhatóság felhívja továbbá a figyelmet arra, hogy az online pénztárgép cseréjéhez nyújtott állami támogatás érvényesítésének feltétele, hogy a gépet december 31-ig üzembe helyezzék.

A nemzetgazdasági tárca pedig jelezte: ha szükséges, a minisztérium megteszi a kellő intézkedéseket annak érdekében, hogy az online pénztárgépek gyártásának elhúzódása miatt a hazai kisvállalkozók ne essenek el az állami támogatástól.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?