Pénztárgépek – Korainak tartja a január végi határidőt az OKSZ

 Budapest, 2014. január 7., kedd (MTI) – Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint korai a pénztárgépek cseréjéhez nyújtható állami támogatás igénylésének január végi határideje, amit a nemzetgazdasági tárca javasol.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: az online pénztárgépekre való átállás megfelelő ütemének biztosítása érdekében javaslatot tesz a pénztárgép-cserét figyelemmel kísérő munkabizottságnak arra, hogy az 50 ezer forintos állami támogatás végső igénybevételi határideje 2014. január 31. legyen. Ez azt jelentené, hogy az a kisvállalkozó juthat az állami támogatás összegével csökkentett áron online pénztárgéphez, aki 2014. január 31-ig beüzemeli az új kasszát. A döntés a munkabizottság álláspontjának ismerete után, előreláthatólag még ezen a héten megszületik – áll a közleményben.

Vámos György, az OKSZ főtitkára az MTI érdeklődésére jelentős eredménynek nevezte azt, hogy tavaly a pénztárgép munkabizottság korábbi javaslatát a támogatás határidejének meghosszabbításáról elfogadta az NGM. Ugyanakkor hozzátette: továbbra is figyelembe kellene venni azt, hogy nem a kereskedőn múlik, mikor tudja üzembe helyezni a gépet.

Úgy vélte, a január 31-i határidő azért korai, mert nem lesz annyi pénztárgép az országban, hogy minden arra jogosult igénybe tudja venni a támogatást. “Nem a határidő ellen van kifogásunk, mert az érthető törekvés” – mondta, hozzátéve: a gyártók még nem futtatták fel annyira a termelést, hogy mindenki meg tudja venni a pénztárgépet.

A főtitkár az általa megfelelőnek tartott határidőt érintő kérdésre nem adott választ, de mint mondta, a pénztárgép munkabizottság következő ülésén – ahogy azt a tárca közleménye is jelzi – kialakulhat egy közös álláspont.

Az állam maximum 5 pénztárgép bekötéséhez gépenként 50 ezer forintos támogatást biztosít azon társaságoknak, egyéni vállalkozóknak, akiknek az éves árbevétele nem éri el az 500 millió forintot, nincs adótartozásuk, nem állnak csőd- vagy felszámolási eljárás alatt, és nem alkalmaznak feketén dolgozókat.

A támogatást eredetileg a december 31-ig üzembe helyezett gépek után lehetett volna igénybe venni. Mivel a gyártás csúszása miatt sok kisvállalkozó elesett volna a támogatástól, a nemzetgazdasági miniszter december végén módosította a pénztárgép támogatási rendeletet, így az összeghez a vállalkozók az idén is hozzájuthatnak – közölte korábban a NAV.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?