OKSZ: a kiskereskedelem tovább bővül idén

Budapest, 2015. március 4., szerda (MTI) – Az idén lassuló ütemű, de további kiskereskedelmi forgalomnövekedésre számít az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt adatai szerint januárban 7,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest. A karácsony utáni kiárusítások eredményeként a nem élelmiszer jellegű iparcikkek eladásának 11,1 százalékos növekedése húzta az emelkedést. Az adatok szerint tizenkilencedik hónapja megszakítás nélkül nő a lakossági fogyasztás, és a januári ütemnél csak tavaly áprilisban mért gyorsabb növekedést a statisztika.

Az OKSZ szerdai közleményében kifejtette: az online pénztárgép-rendszer és az ekáer (elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer) az idén felfelé húzza a kiskereskedelmi forgalmat, a vasárnapi zárva tartás piaci hatása viszont kedvezőtlen lesz.

A tájékoztatás szerint a háztartások számára kedvező, hogy néhány hónapig továbbra is az alacsonyabb árszinttel lehet számolni az üzemanyag forgalmazásban, hosszabb távon azonban bizonytalan a piac.

A devizahiteles háztartások helyzete szintén javulni fog 2015-ben, de ennek a fogyasztói piacon várható hatása, a költekezés változása jelenleg még nem vetíthető pontosan előre – írták.

Az OKSZ szerint a januári kiemelkedő kiskereskedelmi forgalom részben azzal magyarázható, hogy a gazdaság növekedése és az alacsony üzemanyagár miatt emelkedett a háztartások megtakarítása. A bővülést továbbá szintén segítette az online pénztárgéprendszer tavalyi bevezetése, amely következtében nőtt a nyugtaadási fegyelem és tisztult a piac.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?