NGM: a pénztárgépeknek köszönhetően 55 milliárd forinttal több fizetendő áfát vallottak be a kereskedők

 Budapest, 2014. május 29., csütörtök (MTI) – Az első negyedévben 29 százalékkal, 17 milliárd forinttal több fizetendő áfát vallottak be a kiskereskedelmi szektor kiemelt, áfa-csalásokkal leginkább érintett szakágazatai a tavalyihoz képest. A teljes kereskedelmi szektor 15 százalékkal, 55 milliárd forinttal teljesített jobban a tavalyi év azonos időszakához képest – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

 

A minisztérium csütörtökön kiadott közleményében az online pénztárgépek bekötésének javára írta az adóbevételek növekedését és a gazdaság kifehéredésének jeleként üdvözölte azt.

Az online pénztárgépek bekötése az idei első negyedévben folyamatosan emelkedett, számuk 2014 május közepén elérte a 100 ezret – közölte az NGM, hozzátéve: a kiskereskedelmi szektor fehéredése hozzájárul a számlaadás elmulasztására épülő csalástípusok visszaszorulásához és közvetetten a termelési-értékesítési lánc egészére is továbbgyűrűzik.

Az online pénztárgépeknek köszönhetően a NAV pontos képet kap a kereskedők tevékenységéről, ezáltal könnyen felfedezhetővé válnak a tipikus csalási sémák, a legális üzletmenettől látványosan eltérő tételmozgások – derül ki a közleményből.

Az NGM emlékeztetett arra, hogy a tárca számos intézkedést hozott a pénztárgépcsere minél gördülékenyebb megvalósulása érdekében: többek között a vásárláshoz gépenként 50 ezer forintos állami támogatást biztosított, a gyártáshoz kedvezményes állami hitelt folyósított, állami kezességvállalás nyújtott, valamint de minimis támogatást is ajánlott.

Szankciókra, akár az üzlet bezárására is számíthatnak azok a vállalkozók, akik a forgalmazói visszajelzések alapján tudatosan és szándékosan késleltetik az online átállást – írja az NGM.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?