LMP: nyolcvanezer kisvállalkozót büntethetnek meg a pénztárgépcserék miatt

Budapest, 2013. november 25., hétfő (MTI) – Az LMP felháborítónak tartja, hogy több mint nyolcvanezer olyan kiskereskedőt és kisvállalkozót “sarcol meg” a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), akik semmi mást nem csináltak, csak megpróbálták betartani az állandóan változó szabályokat – mondta a pénztárgépek kötelező cseréjének apropóján tartott sajtótájékoztatóján Vágó Gábor.

 

A politikus felhívta a figyelmet, hogy hétfő az utolsó nap, amikor le lehet adni a megrendeléseket az adóhatósághoz bekötött pénztárgépekre, keddtől pedig büntethetik azokat a vállalkozásokat, amelyek ezt nem tették meg. Vágó Gábor közölte: nem lehet tudni, hogy mi lesz azokkal, akik korábban megrendelték a pénztárgépüket, de az általuk választott típusra végül nem adták ki a forgalombahozatali engedélyt.

A kilátásba helyezett büntetés akár tönkre is teheti ezeket a vállalkozásokat – jelentette ki.

Csárdi Antall, az LMP választmányi tagja, akiről a bemutatásakor Vágó Gábor elmondta, hogy maga is kiskereskedő, felszólította a kormányt: utasítsa a NAV-ot, ne büntesse meg az önhibájukon kívül kiszolgáltatott helyzetbe került vállalkozókat. A kabinet ne a nagy kereskedelmi láncokat, hanem a kisvállalkozásokat hozza helyzetbe és nekik is biztosítsa a tervezhető gazdasági környezetet – mondta.

Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) hétfőn a honlapján hozta nyilvánosságra, hogy megkezdhető az Alt Cash Kft. és a Japán Cash Company Kft. egy-egy pénztárgépének forgalomba hozatala, a gépek megfelelnek az előírt követelményeknek.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy csak a már engedélyezett típusokra leadott megrendelések minősülnek érvényesnek.

Az OKSZ hétfői közleményében emlékeztetett rá, hogy rendkívüli érdeklődés kísérte az NR-300 típusú pénztárgép forgalmazásának engedélyezését, miután az Alt Cash 80 ezer megrendelést kapott a pénztárgépcserére kötelezettektől az elmúlt hónapokban, és a forgalmazó egy másik géptípusa nem kapott forgalombahozatali engedélyt.

Az OKSZ információi szerint a korábban elutasított NR-270 típusú pénztárgépet újra engedélyezteti az Alt Cash Kft. A kereskedelmi szövetség azt javasolja az Alt Cash Kft-nek korábban rendelést adó vállalkozásoknak, hogy haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a forgalmazóval és annak viszonteladóival, és az új jogszabályoknak megfelelően járjanak el.

Az OKSZ külön is felhívta a figyelmet arra, hogy a korábban elutasított NR-270 típusú pénztárgépre leadott megrendelések jelenleg nem érvényesek, ezért az engedélyezett másik típusra, az NR-300-ra új megrendelést kell leadni.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?