Engedélyezték az első PC-alapú pénztárgépet

Budapest, 2013. október 29., kedd (MTI) – Megjelent az első online adatkapcsolatra képes PC-alapú kassza a piacon, a Laurel Kft. Laura-WO.09.15-NCR-AEEX típusú gépe forgalmazási engedélyt kapott a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól, további 27 PC-alapú kassza kérelmének elbírálása folyamatban van – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden az MTI-vel.

 

A közlemény szerint az eddig kapható egyszerűbb szerkezetű kiskasszákhoz képest a PC-alapú gépek bonyolultabbak, hardverből, szoftverből, kijelzőből, nyomtatóból és az online kommunikációt lehetővé tévő adóügyi ellenőrző egységből (AEE) állnak. A számítógép rendszerű pénztárgépekhez integrálhatók a készletnyilvántartó vagy egyéb informatikai rendszerek, illetve összekapcsolhatóak a könyvelési rendszerrel. Ilyen gépeket használnak a nagy áruházláncokban.

A tárca kiemeli: az online pénztárgép felügyelet mielőbbi megteremtése az állam és a vállalkozások közös érdeke, hiszen ezzel jogkövető magatartásra szoríthatja az adóelkerüléssel tisztességtelen versenyelőnyhöz jutó vállalkozásokat, amivel javul versenyhelyzet is. Az új típusú kasszák üzembe állításuktól kezdve az adóhatóságnak minden fontos adatot továbbítanak majd, így az információk összevetése után az állam pontos képet kaphat egy-egy terület vagy ágazat vállalkozásainak időszaki vagy éves forgalmáról.

Az online kapcsolat megteremtésével az adóhatóság eszközt kap az ellenőrzések hatékonyabb előkészítéséhez is, mind az operatív, mind az utólagos vizsgálatoknál. A kockázatelemzésen alapuló ellenőrzések hozzájárulnak a kötelezettségeiket rendben teljesítő adózók fokozott védelméhez – áll a közleményben.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?